Výroba domácího tempehu

natural-tempeh

Domácí výroba tempehu je zajímavým procesem, který vás propojí s tradiční indonéskou kuchyní a umožní vám vytvořit si vlastní čerstvý a chutný produkt.

Co budete potřebovat:

  • Sójové boby (250 g)
  • Kvasinky pro tempeh (tempeh starter, lze zakoupit online nebo v obchodech se zdravou výživou)
  • Plastová sítka nebo speciální tempeh formy
  • Teploměr
  • Potravinový film

Postup:

Příprava sójových bobů:

  • Sójové boby dejte do misky a dobře je opláchněte pod tekoucí vodou.
  • Přidejte do hrnce dostatek vody a nechte sójové boby vařit asi 30 minut, dokud nejsou měkké a snadno se rozdrtí. Nechte je následně okapat a vychladnout.

Loupání a rozdrcení bobů:

  • Oloupejte sójové boby tak, aby zůstaly pouze bílé jádra.
  • Rozdrťte jádra sójových bobů do hladké pasty. Můžete použít mixér nebo food processor.

Inokulace a fermentace:

  • Smíchejte rozmixované sójové boby s kvasinkami pro tempeh (tempeh starter) podle pokynů na obalu. Tento kvasinkový starter obsahuje speciální kmeny bakterií, které způsobí fermentaci.
  • Naplňte směs do plastového sítka nebo tempehové formy a rovnoměrně ji rozprostřete.
  • Zakryjte směs potravinovým filmem, abyste zabránili kontaminaci a nechali dostatek místa pro vzduch.

Fermentace:

  • Umístěte formu s tempehem do teplého prostoru s teplotou kolem 30-32°C. To je ideální teplota pro růst tempeh kultur.
  • Nechte tempeh fermentovat po dobu 24-48 hodin. Během tohoto procesu by se měla na povrchu vytvořit bílá myceliová vrstva, která indikuje, že tempeh kultura pracuje.

Hotový tempeh:

  • Po dokončení fermentace by měl být tempeh pevný a vonět nasládle. Pokud má zelenou nebo nepříjemnou vůni, může být kontaminován a neměl by se konzumovat.
  • Vyjměte tempeh z formy a můžete jej nakrájet na plátky nebo kostky.

Domácí výroba tempehu může na začátku vyžadovat trochu cviku, ale jakmile získáte zkušenosti, můžete si tvořit různorodé pokrmy s tímto chutným a výživným produktem.

Další články

Tempeh.cz