Domácí výroba tempehu je zajímavým procesem, který vás propojí s tradiční indonéskou kuchyní a umožní vám vytvořit si vlastní čerstvý a chutný produkt.
Co budete potřebovat:
- Sójové boby (250 g)
- Kvasinky pro tempeh (tempeh starter, lze zakoupit online nebo v obchodech se zdravou výživou)
- Plastová sítka nebo speciální tempeh formy
- Teploměr
- Potravinový film
Postup:
Příprava sójových bobů:
- Sójové boby dejte do misky a dobře je opláchněte pod tekoucí vodou.
- Přidejte do hrnce dostatek vody a nechte sójové boby vařit asi 30 minut, dokud nejsou měkké a snadno se rozdrtí. Nechte je následně okapat a vychladnout.
Loupání a rozdrcení bobů:
- Oloupejte sójové boby tak, aby zůstaly pouze bílé jádra.
- Rozdrťte jádra sójových bobů do hladké pasty. Můžete použít mixér nebo food processor.
Inokulace a fermentace:
- Smíchejte rozmixované sójové boby s kvasinkami pro tempeh (tempeh starter) podle pokynů na obalu. Tento kvasinkový starter obsahuje speciální kmeny bakterií, které způsobí fermentaci.
- Naplňte směs do plastového sítka nebo tempehové formy a rovnoměrně ji rozprostřete.
- Zakryjte směs potravinovým filmem, abyste zabránili kontaminaci a nechali dostatek místa pro vzduch.
Fermentace:
- Umístěte formu s tempehem do teplého prostoru s teplotou kolem 30-32°C. To je ideální teplota pro růst tempeh kultur.
- Nechte tempeh fermentovat po dobu 24-48 hodin. Během tohoto procesu by se měla na povrchu vytvořit bílá myceliová vrstva, která indikuje, že tempeh kultura pracuje.
Hotový tempeh:
- Po dokončení fermentace by měl být tempeh pevný a vonět nasládle. Pokud má zelenou nebo nepříjemnou vůni, může být kontaminován a neměl by se konzumovat.
- Vyjměte tempeh z formy a můžete jej nakrájet na plátky nebo kostky.
Domácí výroba tempehu může na začátku vyžadovat trochu cviku, ale jakmile získáte zkušenosti, můžete si tvořit různorodé pokrmy s tímto chutným a výživným produktem.