Jí kila tempehu a slaví úspěchy v naturální kulturistice – jde to i na vegetariánské stravě říká Tomáš Vágner
Sport ho provází celým životem. Od pěti let hraje fotbal. Vydržel u něj více než dvě desetiletí a jako brankář hrál v 1. lize v Německu. V průběhu dospívání k tomu přidal i cvičení v posilovně. Založil Workoutové centrum Workout Mělník a akci kalistenika Battlemania. Je majitelem sportovního centra VT gym, kde mezi jeho klienty patřil i David Pastrňák. Před týdnem vyhrál své první závody v naturální kulturistice. To je výčet úspěchů Tomáše Vágnera, manžela, trojnásobného otce, trenéra, vegetariána a naturálního kulturisty.
Jaká byla vaše cesta ke kulturistice?
Sportu se věnuji od svých 5 let, kdy mě moji rodiče přivedli k fotbalu. U něj jsem zůstal celých 23 let, kdy jsem se dostal profesionálně i do zahraniční ligy v Německu. Při fotbale bylo potřeba se udržovat a všichni z týmu jsme povinně navštěvovali fitness centrum.
Už tehdy jsem sledoval Arnolda a Franka Zaneho, kteří mě ve cvičení inspirovali. Pohrával jsem si s myšlenkou, že bych zkusil závody v kulturistice, ale neměl jsem kolem sebe ty správné lidi a ani dostatek odvahy. Se sportem jsem pokračoval i po tom, co jsem skončil s fotbalem a vydal jsem se cestou kalisteniky (cvičení s vlastní vahou), které jsem se věnoval 7 let. Založil jsem zapsaný spolek Workout Mělník a jezdili jsme s klukama po republice na různé exhibice.
Minulý rok v květnu jsem se seznámil se svým trenérem Davidem, kterého jsem dlouhodobě sledoval na sociálních sítích. Jeli jsme společně do zahraničí pro dva stroje do mého komplexního sportovního centra VT GYM v Praze-Kbelích. Cesta autem trvala 16 hodin, takže bylo dostatek času na povídání. David kulturistikou žije několik let a připravuje i závodníky. Já se z jeho vyprávění nadchnul a věděl jsem, že tohle je cesta, kterou se chci vydat. Dnes se kulturistice věnuji rok a půl a mám pocit, že jsem našel druh sportu, který mě velmi naplňuje a baví.
Myslíte si, že profesionální sport a veganství/vegetariánství jsou slučitelné?
Sám jsem důkazem, že slučitelné to je. Možná kdybych tou cestou nešel, tak bych tomu nevěřil. Jsem vegetarián a mám za sebou úspěšné první mezinárodní závody v kulturistice v Rakousku, kde jsem získal 1. místo, 2. místo a 5. místo. Takže i naturálně na vegetariánské stravě lze dojít až k ocenění na prestižních závodech v kulturistice.
Co pro vás bylo nejtěžší na tom přestat jíst maso a živočišné produkty?
Neřekl bych, že bylo něco nejtěžší. Šlo to přirozeně. Rozhodl jsem se přirozeně v domácnosti se svou ženou, která maso nekonzumuje už dlouho.
Co vás k tomuto rozhodnutí vedlo?
K vegetariánství mě přivedla má přítelkyně, která nejí maso již několik let. Nikdy mi tento směr nevnucovala. Dokonce v našich začátcích jsem byl všežravec a v restauracích jsem si občas i maso objednal. Doma nám přítelkyně vařila vegetariánsky a někdy i čistě vegansky. Její kuchyni a jídla jsem si zamiloval a zjistil jsem, že mi to velmi vyhovuje a přirozeně jsem přestal maso konzumovat. Dnes to jsou tři roky a jsem za to rozhodnutí velmi rád.
Jak vypadá běžný den závodního kulturisty?
Ráno vstávám pravidelně okolo 5 hodiny ranní. Přes týden začínám den trénováním klientů a po nich naváži vlastním tréninkem v rámci mé přípravy. Odpoledne pokračuji zařizováním potřebných věcí okolo mého gymu. V průběhu každého dne je potřeba mít u sebe vždy krabičky s připravenými jídly, protože mám na každý den předepsaný počet kalorií, který je potřeba dodržovat. Denně musím splnit určitý počet kroků, který se běžně pohybuje nad 15 000, takže chodím se psem třikrát denně na delší procházky. I přes práci a přípravu se snažím věnovat dostatek času své ženě a dětem.
Co byste chtěl dělat, až přestanete závodit?
Žiju tady a teď. Moc nepřemýšlím nad tím, co bude. Ale až jednou přestanu závodit, tak věřím, že se stále budu věnovat pohybu a zdravému životnímu stylu. Je to něco, co mě naplňuje a baví.
Máte nějaký oblíbený recept?
Ty nejoblíbenější jsou od mojí ženy. Nejraději mám její vegetariánské chilli sin carne s bio tempehem a všechno sladké, co peče. Když si vařím sám, moje nejoblíbenější je jasmínová rýže se SOYKA BIO marinovaným tempem, která mě doprovází celou mou přípravu na závody.
Podělte se s námi o váš tip na “zdravý životní styl” – kdyby to měla být jediná věc, kterou by všichni lidé měli dělat/zařadit/změnit? 🙂
Pravidelný pohyb a zdravá strava jsou dvě věci, které bych doporučil každému. Věřím, že tohle je klíč ke spokojenému a šťastnému životu.